MEMS: Mikro Elektro Mekanik Sistemler

İkinci dönem almakta olduğum Makine Mühendisliğine Giriş dersinde kendi seçtiğimiz yada hocamızın vermiş olduğu konular hakkında araştıma yapıp sunum olarak anlatmaktayız.  Ben de araştırma konusu olarak MEMS yani Mikro Elektro Mekanik Sistemleri seçtim ve bu konuda bir sunum hazırladım. Uzun araştırmalar sonucu hazırladığım sunumumu ve MEMS sistemler hakkındaki derlediğim bilgileri kısaca paylaşacağım…

MEMS Nedir?

MEMS, Elektronik biliminin-teknolojisinin ilerlemesiyle ortaya çıkan, mikron-milimetre ölçeğinde elektronik tümdevre(chip) üretimine benzer şekilde silikon bir taban üzerinde inşa edilen her türlü hareketli ve kompleks mekanik yapıları içermektedir.

MEMS Nerelerde Kullanılır ?

MEMS teknolojisi günümüzde birçok alanda  kullanılmakta olup, hayatımıza büyük katkılar sağlamaktadır. Inkjet yazıcılar, airbag (Araç hava yastıkları), araçlardaki tekerlek basınç sensörleri, yeni nesil akıllı cep telefonlarının hareket sensörleri MEMS teknolojisinin kullanıldığı alanların yalnızca bazıları. Artan AR-GE çalışmaları sonucu MEMS’leri gelecekte birçok alanda daha göreceğiz.

Ülkemizde ve Dünyadaki MEMS alanındaki çalışmalar;

Dünyada gittikçe büyüyen bir pazar hacmine sahip olan MEMS teknolojileri alanındaki akademik çalışmalarda Amerika ve Almanya başı çekiyor. (Dünyadaki MEMS pazar payları v.s sunumda da mevcut…)

Dünyadaki teknolojileri yakından takip eden ülkemiz, MEMS alanında da kaliteli projeler üretmekte. Özellikle Ortadoğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan dünya çapındaki labaratuarlarda akademik çalışmalar yapılmaktadır. Bunun dışında Türkiye’de;  İstanbul Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Koç Üniversitesi gibi üniversitelerimizde de akademik çalışmalar yürütülmektedir.

MEMS Sunumum;

 MEMS Tanıtım Videosu 1

 MEMS Tanıtım Videosu 2

(Sunumumda bu videonun daha kısa şeklini kullandım…)