Erasmus Stajı – Staj Yeri Bulma | Bölüm:1

Erasmus Staj hareketliliğine hak kazandığımı öğrendikten sonra asıl zorlu sürecin başladığının farkındaydım. Mülakatta dahi bundan bahsetmiştim kurula. Önemli olan sınavı ve mülakatı geçmek değil staj yeri bulabilmekti hem de belirtilen süre zarfında.

Ufak bir planlama yaptım. Okulum yarıyıl tatiline girdiği zaman staj yeri bulabilmek için tam 34 günüm kalıyordu. Ayrıca okulların yarıyıl tatiline girmesine yaklaşık 2 hafta vardı bu zaman diliminde ise ön araştırma yapabilir, iletişime geçebileceğim üniversite-şirketler ile ilgili iletişim bilgilerini şimdiden toplayabilirdimböylece mail göndermek çok daha kolay olabilirdi hem de derslerim etkilenmezdi. Excel’de basit bir çalışma tablosu oluşturdum. Daha sonra staj yeri aramaya başladım. Şunu da belirtmeliyim ki stajımı şirketlerde yapabileceğim gibi üniversitelerin araştırma-geliştirme depatmanlarında yapabilirdim -ki benim gönlümden geçen de herhangibir üniversitede yapmaktı. Böylece bir akademik çalışmada yer alabilecktim. Bunun bana getirisinin fazla olacağını düşünüyordum.

Önceliğim Almanya ve İngilizce anadili konuşulan ülkelerdi. Liseden Almanca çıkışlıydım ancak 2 senedir İnglizce’ye odaklanmıştım. Ayrıca Almanya’da yaşayan Türk’lerin çok olmasının staj yeri bulma açısından iyi bir avantaj olabileceği kanaatindeydim.

Hemen internette staj yerleri aramaya başladım. Bu iş hem zahmetli hem de zaman tüketen bir çalışma zira teker teker üniversitelerin internet sayfalarını gözden geçirmeli ve yapmış oldukları çalışmalara bakmalı ilgili proje-bölüm yöneticisini bulmalısınız. Ancak şunu da itiraf etmeliyim ki bu araştırma sırasında üniversitelerin yaptıkları projeler ve sundukları olanaklar size büyük bir heves ve şevk veriyor, ufkunuzu genişletiyor.

Söylediğim gibi okullar yarıyıl tatiline girene kadar olan süreçte ön araştırma yaptım. Okul yarıyıl tatiline girdiği günün gecesinde hemen çalışmalara başladım. İlk işim kalan zamanımı gösteren online bir sayaç koymak oldu 🙂

Mail atacağım, başvuruda bulunacağım yerlere kendimi tanıtmalıydım. Tabi bunun için de bir CV hazırlamam gerekliydi. Bir öğrenci CV’si hazırladım. Aldığım dersleri, ortalamamı, bilgisayar becerilerimi ve hobilerimi yazdım. Hatta Makine Mühendisliğine Giriş dersinde hazırlamış olduğum MEMS’ler ile ilgili sunumumu İngilizce’ye çevirip CV’me ekledim.

CV’mde hazır olduğuna göre artık mail göndermeye başlayabilidim…

İlk gün yaklaşık 75 tane mail gönderdim. Gönderdiğim maillerde kendimden bahsediyor, staj yapmak istediğimi söylüyordum. Tabi bir de CV’mi ekliyordum.
Gönderdiğim maillere olumsuz da olsa gerçekten çok nazik geri dönüşler oluyordu 🙂 Bazıları beni başka departmanlara yönlendiriyor, yardım ediyorlardı. Karşı tarafın iyi niyeti sizi daha da heyecanlandırıyor biraz daha güç katıyordu.

İkinci gün mail göndermeye kaldığım yerden devam ettim. Göndermiş olduğum maillerden birisine çok kısa sürede olumlu diyebileceğim bir cevap geldi. Newcastle University‘den bir Profesör bana bir konu hakkında proje verebileceğini söyledi. Bu muhteşem bir haberdi. Çünkü daha yeni mail göndermiştim ve hemen olumlu bir cevap almıştım. Büyük bir mutlulukla maili hemen yanıtladım ve bunun benim için büyük bir zevk olacağını yazdım. O gün içerisinde mailime bir yanıt gelmedi.İlerleyen gün ve haftalarda farklı mailler göndermeye devam ettim. Bana uygun olabilecek staj tarihlerini söyledim, bana verebilecekleri araştırma konusu hakkındaki önaraştırmalar yapmaya başladığımı söyledim. Ancak hiçbir geri dönüş olmadı. Biraz da umudum kırıldı.
Ben diğer yerlere mail atmaya devam ettim. Gönderdiğim maillere olumlu cevaplar gelmese de çok iyi yönde çaba gösteren insanlarla karşılaştım. Birkaçından da bahsetmek isterim; mesela bir hoca bir Türk öğrencisinin babasının Türkiye’de fabrikası olduğunu söyledi ve beni oraya yönlendirdi. Bir başka hoca diğer arkadaşlarına mailimi yönlendirdi. Tüm bunlar önemsendiğinizi ifade ediyor ve size biraz daha enerji veriyor.

Bu şekilde yaklaşık 250-300 yere mail gönderdim. Cevap gelmeyen yerlere tekrar mailler gönderdim.

 Diğer yolları  da denedim;

  • IAESTE adlı uluslararası staj organizasyonuna mail attım daha sonra telefon ile aradım. Okuduğum okul IAESTE birliğine bağlı değildi. Okulumu oraya üye yapmaya çalıştım. Ama olmadı.
  • AIESEC: Mail gönderdim, telefon ile aradım, o da olmadı İstanbul‘daki şubelerine gittim. Ancak Makine Mühendisliği ile ilgili staj sağlamıyorlardı. Hem de Erasmus stajı ile çakışma olabiliyordu.
  • British Council: Buradan da birşey çıkmayacağına emindim ancak yine de bir umut… Ne kaybedebilirdim ki ?
  • Diğer Aracı Eğitim firmaları (yaklaşık 7-8 tane): İnternette birçok aracı firma ile iletişim kurdum. Çoğunun Erasmus Stajından bile haberleri yoktu.
  • Almanya’daki Türk iş adamları derneği: İnternetten böyle birçok kurum buldum. Olumlu dönüş olmadı.
  • Online staj başvuru siteleri: Bu siteler üzerinden de online başvurularda bulundum.
  • Avrupa’daki Makine Mühendisleri Odaları
  • Yabancı dil geliştirme sitesinde Alman bir hanımefendi’den ve Erasmus yapan bir kişiden yardım istedim. Onlar bile bana çok yardım ettiler, staj yeri aradılar bana 🙂
  • Twitter: TUSİAD Başkanı Sn Ümit Nazlı Boyner (?), TOBB Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu (?), AB Bakanı Sn. Egemen Bağış ve diğer kuruluşlara, Avrupa’daki iş adamlarına, şirketlere hepsine yazdım. Ümit hanım benden CV’mi fax ile göndermemi istedi. Rifat Bey ise mail göndermemi istedi. Süreç boyunca Ümit Hanım’ın sekreteri tarafından 3 kez arandım. Benimle ilgilenmeleri ve olumsuz da olsa bana geri dönmeleri beni gereçekten çok sevindirdi.

Artık son haftalara girmiştim. Yarıyıl tatili bitmek üzereydi ve kabul belgesini teslim etmem için gereken sürenin sonuna yaklaşıyordum. Ve hala somut birşey elde edememiştim. Newcastle University‘deki Profesöre zamanımın azaldığını ve bana sunmuş olduğu teklifin hala geçerli olup olmadı ile ilgili bir mail daha gönderdim. Cevap gelmedi. 3 günlük aralıklarla çok az zamanım kaldığını anlatan 2 mail daha göndermeye devam ettim. Hiçbir umudum kalmamıştı ancak yine de mail göndermeye devam ettim.

Son gönderdiğim maile anında cevap geldi! Ve ertesi gün staj bulma süremin sonuna tam 3 gün kala da kabul mektubum geldi ! Kabul mektubum geldiği zamanki sevincimi inanın size tarif edemem…

Staj yerimi ayarlayarak aslında en zor aşamayı atlatmıştım. Artık herşey çok daha kolay olacaktı.

Ama yanılmışım. Çok çok daha zor, çok çok daha yorucu ve sonu hayal kırıklığı ile bile sonuçlanabilecek bir sürecin beni beklediğini nereden bilebilirdim ki ?